minsann..



.. tro det eller ej, men det finns platser där även JAG är lång!=)


cork, middag och standpromenad

Denna veckan har det hänt mycket. Förra lördagen var vi ett gäng i Cork och turistade lite. Vi såg allt ifrån krykor till fängelse och var på den restaurangen men sämst mat och service någonsin. Det var en otroligt fin stad!


Vi började med att besöka st. fin barre's cathedral som bygdes i mitten av 1800-talet. Där var så fint och allt som fanns där var original. 

 



Efter kadedralen var det dags för ett besök i fängelset.. Det var riktigt otäckt att gå runt där inne och man fick lite lätt klaustufobi. Det var ju självklart inte ett fängelse längre, utan bara en turistattraktion nu.







Här var det riktiga grejer, men freestyle och kasettband som man fick låna och lyssna på en guidad tur medan man gick runt i fängelset.

I veckan blev jag och elin bjudna på middag hemma hos två franska tjejer. Hela denna kväll var en enda kulturkrock! men det var väldigt trevligt och dom bjöd på massa god mat. Kulturkrocken började redan när vi mötte upp dom och de skulle visa vägen hem till sig. Det där med att pussa på kinderna eller hälsa och ta i hand är ju lite knepigt, speciellt när en av tjejerna har son franska pojkvän med sig som vi aldrig hade träffat innan..

Helgen har varit fullbokad och elin har haft två vänner hemifrån på besök. Igår var vi bjudna på lunch i Tramore hos våra tyska vänner. Det var en underbar dag med sol och klarblå himmel! Vi åt lunch hemma hos Fransie och Caro och sedan gick vi en 2 timmars strandpromenad.









Idag blir det en lung hemmadag. Tänkte försöka skriva lite på en uppsats som ska vara inne på torsdag..

/Sanna


Flytt.

Torsdagar är helt klart den västa dagen på hela veckan.. Fullpackat schema från 9-16 med bara en enda rast och det är luchrasten.. annars är det lektioner hela dagen och ibland inte ens en femminutersfast mellan. då gäller det att veta vart man ska härnäst och springa dit..
Dagen började med att vår lärare (som har den västa irländska accenten jag nånsin hört) sa att de utbytesstudenterna som läser denna kursen MÅSTE vara säkra på sin engelska och kunna behärska språket, annars kan ni inte läsa denna kursen..
Efter detta lilla tal började hon ropa upp namnen på alla utbytesstudenter en efter en och fråga ut var och en om man valt frivilligt att läsa kursen, elle rom man måste läsa den i sitt program. Efter denna fråga fortsatte hon med:
-Hur bra är din engelska, tycker du själv att du kan läsa kursen?
Och till vissa sa hon att:
-Jag tycker inte att din engelska är tillräckligt bra, om du ska klara kursern måste du förbättra detta på din fritid.

Detta står hon och säger inför alla, både utbytesstudenter och irländska studenter.. ca 50st. Det var ju en otrolig
lättnad att kunna säga att ja min engelska är bra och att hon höll med om det.. men stackars alla franska studenter som hon sågade totalt.. jag hade aldrig gått tillbaka om jag var nån av dom!

Idag upptäckte Kathy, vår tyska roomie att hon hade mögel i sitt rum utmed hela väggen.. det är ju inte så trevligt.. Dom i receptionen säger att det beror på att man måste ha förstret öppet efter att man duschat för att fukten ska kunna komma ut annars bildas det mögel.. men det går lätt att ta bort, säger dom... hmm.. okej..
Kathy ska i alla fall flytta imon till två andra tyska, och jag och elin var i receptionen innan och sa att vi också vill flytta, så vi ska få flytta upp en våning. Eftersom vi nu bor på markplan så kan vi ju inte lämna våra fönster öppna, för då vet man ju aldrig om man har några saker kvar när man kommer hem igen.. Så imorgon blir det en liten flytt.. tur att man inte har så mycket saker och packa.. och det är ju inte så svårt att städa ur rummet heller eftersom det inte finns mer städgrejer än en sopborste och en mopp.. så det går ju ganksa lätt.

Sanna


Vi är helt klart på Irland!

Här är ett klart bevis på att vi är på Irland.. nyinköpta gummistövlar, papaply och regnjackor. Överdrift? Nej då!


Man ska aldrig ge sig utan att vara beredd på regn här!!

/Sanna

Awesome!

Igår var det fest och utgång här. Vi började kvällen här hos oss med några andra för att sedan gå en snabb runda till en annan förfest i vårt hus. Vi stannade där i ungefär 20 minuter och under denna tiden hann några franska studenter dricka upp hela elins vinflaska som hon hade med sig.. sen begav vi oss vidare till stan. Där var det en festival som dragit igång i helgen med gatufest och konsert. Det var flera band som spelade. Där stannade vi en liten stund innan vi gav oss av till en av Irlands äldsta pubar. Där var otroligt mysigt med irländsk livemusik och massor med folk!

Anaelle (Frankrike), Kathrin (Tyskland), Elin och Thomas (Vi är inte sökra på var han kommer från för han säger alltid olika länder.. men förmodligen Italien..=))

På puben var det massor med dollarsedlar uppsatta på väggen som besökare hade skrivit på.



Självklart var vi erasmusstudenter tvugna att sätta upp en egen sedel! Thomas hade en med sig!



"Awesome" Erasmus-10



Nu bär det av mot våra tyska vänner i Tramore och stranden för resten av dagen!
Ha en bra söndag!

/Sanna

Skola

Denna veckan har ju då skolan dragit igång. Det var riktigt svårt att få ihop ett schema, eftersom vi bara hade ett fåtal kurser att välja mellan och varje kurs har tre lektioner i veckan.. (45 minuter/lektion) så det är ju ganska stor risk att de kurser man vill läsa krockar med varandra.
Det gjorde många av dom också, men till sist fick vi ihop ett schema.. jag och elin läser exakt samma kurser.. så vi kommer att ses en hel del denna hösten=)

Men alla kuser verkar bra, det är bara en, International marketing, som inte har börjat ännu men den börjar idag så vi får se hur den är. Idag är det en heldag.. torsdagen blir den jobbigaste dagen med lektioner hela dagen, med bara en rast för lunch.
Det känns lite som att vara tillbaka i högstadiet igen, med ett schema med olika ämnen och läxor..! Det är dock väldigt skönt att fem av de sex kurserna inte har nån tenta.. Det är en massa andra saker som man ska göra under terminen istället, vilket innebär att dessa slutar innan tentaperioden börjar. Den 3:e december är sista dagen med lektioner så efter det är det bara en tenta kvar!

Igår hade vi tacokväll hos danska Sabine. Vi var nio stycken som lagade och åt tillsammans, det kommer vi definitivt göra om igen för det var så hinla mysigt.

Nu är det dags att bege sig till skolan med sin lilla skolväska! Ha en bra dag!!

/Sanna


Hurling

Vi var ju som sagt på en pub igår och kollade på den stora Hurling Championship finalen. Bara att få veta vad Hurling är var en upplevelse i sig.. En otroligt konstig sport som spelas på något liknande fotbollsplan, fast den är större. Sedan får spelarna ha typ "hockeyklubbor" som är platta och lite större framtill. Bollen som används ser ut som en baseboll och spelarna verkade få tacklas näst intill hur mycket som helst, som rugby.. Ja men så kanske det är.. det kanske inte fanns någon sport kvar för irländarna, så dom var tvugna att blanda alla som redan finns och ta lite av varje för att få en egen sport. Det var i alla fall kul att se!

Idag är det dags att ta tag i allvaret. Nu ska vi försöka få ihop våra kurser som ska läsas denna terminen. Här får vi göra vårt eget schema och se till att kurserna inte krockar, får se hur detta ska gå!

/Sanna

Dublin!

Igår var det verkligen en heldag i Dublin. Vi åkte från vår lägenhet vid 07.00 och kom tillbaka lite innan 22.00. Vi var 13 stycken som åkte för att shoppa och gå på sightseeing. Bussen dit tar ca 3 timmar så det är ju en ganska lång resa, men ändå inte för lång för att inte kunna göras under dagen. Det gick otroligt bra att åka så många. Trodde det skulle bli lite jobbigt eftersom alla vill till olika ställen och göra olika saker. men vi delade upp oss ganska direkt efter vad man ville få ut av dagen. De som ville åka på sightseeing gjorde det och vi andra gick på stan. Eftersom jag o elin redan tillbringat mycket tid med att se oss omkring i Dublin kände jag inte för att göra det denna gången. Jag kommer snart att åka tillbaka dit eftersom mamma ska komma och hälsa på och då ska vi bo där, och då får vi turista riktigt mycket=)!! 

Jag hittade änligen ett par höstskor som jag har letat efter så länge nu.. Insåg ganska snabbt när jag kom hit att tygskorna inte funkar så länge till. Men nu är jag redo för höst!

Ikväll blir det Hurling(vet inte riktigt vad det är för sport) final på en pub. Tydligen så är detta jättestort här och igår när vi åkte genom små byar var huset så fullt dekorerade med orange/svarta flaggor att man absolut inte kunde missa det. Så det blir kvällens nöje. Dagen kommer förmodligen att bli lugn! Behöver lite tid att bara reflektera över allt som hänt den senaste tiden!

/Sanna


Surfing!

Idag har jag surfat! Det var superkul och supersvårt.. det blev inte så mycket surfing kanske.. mer tappra försök att över huvudtaget kunna komma upp på knä på brädan. Men definitivt någon jag vill göra igen! Vi pratade om att åka och göra det igen nu ganska snart innan det blir alltför kallt. Vi hade ju självklart våtdräkt men det blir ju ganska kallt ändå och senare, framåt hösten kanske det inte är optimalt att ligga i vattnet i två timmar. Det är inte långt härifrån heller, bara en kvart med buss så det är ju ett bra nöje en lördag eller så.. Jag har aldrig haft en våtdräkt på mig tidigare.. kändes lite som att ha en extra, ganksa mycket tjockare, hud på sig.. lite obehagligt=)





Just nu har jag inga bilder på när jag är i vattnet.. men det är mycket möjligt att det dyker upp.. man ve aldrig vem som har en kamera här och när den åker fram..

Igår tod vi en shoppingrunda på stan här i Waterford! Vi var åtta stycken som möttes på stan och skulle gå i affärer.. tyvärr så var det ju ganska stora affärer och efetrsom vi var så många hann vi bara med två stycken.. haha.. ingen bra idé att gå så många. Men vi hade det väldigt roligt!





Det blev ganska mycket köpt fastän vi bara hann med två affärer=)

Igår kväll var det welcome party för alla erasmus studenter. Det var riktigt kul! Massor med folk och härlig live-musik. Det var även supersöta små barn som dansade riverdance! Dom var så himla söta. sen var det även vuxna som dansade.. inte lika söta, men väldigt duktiga=)



Vi utbytesstudenter är ganska nördiga.. vi måste ha bilder på ALLT=) så dansarna fick snällt ställa upp på foto.. tyvär är inte dom allra minsta (dom sötaste) med på fotot..




Jannie.. detta är för din skull! För att bevisa för dig att det faktiskt existerar killar här=) Ingen slimmig italienare eller skäggig turk.. men en ganska smörig fransman! Det finns det minsann gott om! Mer än hälften av alla bytisar är från france!

Imorgon bär det av mot Dublin! En dag med shopping och trevlig umgänge! Denna gången är vi typ 12 stycken som ska åka.. får kanske dela upp oss lite när vi ska gå i affärerna. Annars kommer vi aldrig hinna med hela Dublin på en dag=)

/Sanna


RSS 2.0